zwiększenie aktywności młodych zawodników ESA

Regulamin - dyskusja
Awatar użytkownika
mirolek
Ace Pilot
Kontakt:

Re: zwiększenie aktywności młodych zawodników ESA

Post autor: mirolek »

I nie widzę tego inaczej jak tylko poprzez aktywne działanie jak organizowanie modelarni/warsztatów czy jakiś zajęć.
A efekty będą.
Podzielam to stanowisko ... ale głową muru nie przebijesz.
W październiku dla Domu Kultury prowadziłem warsztaty "Zbuduj model myśliwca z okresu ww2" ... w pracowni naszego stowarzyszenia mamy 7 stanowisk i tyleż było miejsc na liście organizatora, zapisało się 5 osób a na zajęcia dotarły 3 :shock:
Na szczęście Ci co zaczęli wytrwali do końca i nawet przyszli na oblot modelu ale przytaczam ten przykład aby pokazać jak nikłe jest zainteresowanie tematem modelarstwa. Zaznaczam, że zajęcia były darmowe dla uczestników - wystarczyło być. Była też akcja informacyjna, wisiały plakaty w domu kultury, było info na stronie www dzielnicy a temat zainteresował jedynie 3 osoby :?

Nie wiem jaką jeszcze pracę od podstaw należy wykonywać aby przełamać postawę ...nie dla mnie, nie umiem, na pewno nie potrafię itp.
Łatwość i atrakcyjność zabawy na telefonie jest nie do pokonania w konfrontacji z koniecznym zaangażowaniem i obowiązkowością, ręczną pracą, systematycznością i odłożonym w czasie efektem.

Aby nie rysować rzeczywistości tylko w czarnym kolorze, musze wspomnieć o chłopaku który nie może doczekać się kolejnych zajęć i jakby mógł to z naszej pracowni by nie wychodził aby kontynuować budowę modelu, wycinać kolejne elementy i łączyć patyczki w coraz bardziej zaawansowane lotnicze konstrukcje. Dla takiego jednego ucznia, moim zdaniem warto prowadzić modelarnię :D

Mirek
TBaki
Rookie

Post autor: TBaki »

To dokladnie na tym polega w dzisiejszych czasach. trzeba wydłubywać takie rodzynki.
Też mam jeszcze miejsca wolne na zajecia ale nie przjmuje sietym że mogło by byc więcej.
Pracuje dla tych którzy sa a oni przyciagną innych.
Mogę tylko podpowiedzieć z moich obserwacji ze samo dłubanie modeli nie wystarczy. Musi sie cos dziać poza samy "klejeniem patyczków"
Zbudujcie jakieś rzutki z depronu i idzicie na salę gimastyczna porzucać, sklejcie balony i wypuście je gdzies na boisku,
wycieczka na lotnisko/ladowisko - spotkanie z np paralotniarzami,...etc.
Mam w modelarni 18-latka który do tej pory pamięta wycieczkę do Częstochowy na świeto latawca i zdjecie przy dromaderze.
Ecik
Ace Pilot

Post autor: Ecik »

Byłem w sobotę na targach Poznańskich i politechnika poznańska miała swoje stoisko i się chwalili co robią noiiiii, masakra model latający eksperymentalny wykonany nawet nie stopami bo to bardzo ładne żeczy wychodzą. To wykonał jakiś ktoś że żłobka i to z pierwszej grupy który nie miał nic po za pieluchą w ręku. Skandal i chańba. Nawet model obok co stał stary wojskowy dron był zepsuty malowaniem. Pokryty na brud jakim był pewnie pokryty w magazynie. Nie chciał bym żeby podawali mi frytki w gastronomii, a my oczekujemy wykonania i latania esą. Śmiech mnie ogarnia, my umrzemy i Kombat razem z nami.
Awatar użytkownika
AQUARIUS
Ace Pilot

Post autor: AQUARIUS »

Wszyscy macie rację, ale kombat to nie temat dla początkujących. Trzeba działać powoli (ale nie za wolno). F1N na początek (mogą kleić z rodzicami), potem szybowczyk RC (ale prosty) potem coś bardziej skomplikowanego. Ja zacząłem od jaskółek - niby prawilnie, ale to trudny model. Nie mniej jednak kilkanaście sztuk na wiosnę u mnie poleci. Ale nie można go robić w jednym ciągu po połowa dzieciaków z modelarni odejdzie. Trzeba co jakiś czas zrobić przerwę na inny model: jakiś redukcyjny, może łódeczka, plastik, wycinanka, gumówka. No i rakiety oczywiście. I znowy kawałek jaskółeczki. I przyzwyczajać do systematyczności i rywalizacji. Oczywiście co jakiś czas muszą być zawody! Młodzi i rodzice to lubią ;)

To że dzieciaki nie chcą się zapisywać na zajęcia, gdzie wszystko mają podstawione pod nos to dramat, ale oni mają teraz taki wybór, że głowa puchnie.

U nas tak trenowaliśmy w niedzielę:
https://drive.google.com/drive/folders/ ... sp=sharing
W kolejną niedzielę zawody.

Po zawodach będziemy robili okręty z pianki (baza będzie wycięta dla wszystkich z plotera a nadbudówki i działa to już będzie inwencja uczniów, do tego napęd z serwa), potem może modelik latający z napędem kondensatorowym, potem balony i tak jakoś sezon leci. Tylko cały czas trzeba kombinować z nowymi tematami - to trudne ale bez tego frekwencji nie będzie.

Na modelarni mam obecnie 18 dzieciaków i 2 dorosłych!

Szkoda, że nie macie FB, bo moglibyście podejrzeć jak to u nas wygląda -stronka jest aktualizowana co kilka dni. I dalibyście parę lajków ;) a tak to...
TBaki
Rookie

Post autor: TBaki »

Ja cały czas podgladam. Zaciekawił mnie ten temat okrętów z pianki możesz podsunac jakieś zdjecia tej koncepcji?
Awatar użytkownika
AQUARIUS
Ace Pilot

Post autor: AQUARIUS »

Koncepcja na razie w głowie. Projekt się tworzy. Oprządowanie się buduje. Jak coś się urodzi to podeślę.
Awatar użytkownika
mirolek
Ace Pilot
Kontakt:

Post autor: mirolek »

Tylko cały czas trzeba kombinować z nowymi tematami - to trudne ale bez tego frekwencji nie będzie.
Masz młodych uczniów a może nawet bardzo młodych, takich którzy nie mają jeszcze ugruntowanego przekonania co ich tak naprawdę interesuje.
Dlatego podążają za Twoimi propozycjami i oby ich to cieszyło i jak największa ilość ich w modelarstwie została.

Ja skupiam się tylko na modelach latających i tak szybko jak to możliwe, wprowadzam RC. Modelarstwo ma różne oblicza i organizując budowanie różnych technicznych zabawek moim zdaniem trochę marnujesz zasoby, bo z tych wielu podopiecznych spędzających u Ciebie czas na zajęciach technicznych bardzo niewielu będzie potem budować samoloty.
Na pewno zapewniając styczność z szeroko rozumianą techniką coś uda się w młodzieży zaszczepić ale nie mam przekonania, że to przełoży się potem na budowanie samolotów a tym bardziej modeli ESA (o których traktuje ten wątek) Start w zawodach i element rywalizacji jest bardzo potrzebny, to daje sporo wrażeń i zostaje w pamięci ale z czasem jest potrzebne przekonanie, że panujesz nad tym czym latasz.
Dlatego po zbudowaniu podstawowego swobodnie latającego, prostego, belkowego szybowca i proponuję a jako drugi model, przestrzenno kadłubową konstrukcję bardziej zbliżoną do prawdziwych samolotów i dającą możliwość RC. Wprowadzam też trochę zabawy na symulatorze lotów aby po skończeniu budowy, drążki nadajnika nie były czymś obcym jak wyjdzie się na łąkę.
ms
Awatar użytkownika
endriuRC
Rookie

Post autor: endriuRC »

Ja o lataniu RC marzyłem od dziecka... Swój pierwszy model zbudowałem z depronu wspomagajac się stroną Motylastego. Gdy pierwszy raz zobaczyłem kombat to zwariowałem ze szczęścia i chciałem spróbować ale zapał szybko umarł bo nie było z kim latać ani jeździć na zawody a miałem 12lat. Na dzień dzisiejszy jestem mega zajarany tą dyscypliną ciągle tylko coś buduję i ćwiczę latanie co przynosi owocne wyniki. Pokazuje kolegą z lotniska filmiki itp ale ciągle słyszę ze to bez sensu budowac model I stracić to w walce....
Huraaaa!!
Ecik
Ace Pilot

Post autor: Ecik »

Nie każdy rodzi się Wojownikiem.
ODPOWIEDZ