zwiększenie aktywności młodych zawodników ESA

Regulamin - dyskusja
Awatar użytkownika
mirolek
Ace Pilot
Kontakt:

Re: zwiększenie aktywności młodych zawodników ESA

Post autor: mirolek »

I nie widzę tego inaczej jak tylko poprzez aktywne działanie jak organizowanie modelarni/warsztatów czy jakiś zajęć.
A efekty będą.
Podzielam to stanowisko ... ale głową muru nie przebijesz.
W październiku dla Domu Kultury prowadziłem warsztaty "Zbuduj model myśliwca z okresu ww2" ... w pracowni naszego stowarzyszenia mamy 7 stanowisk i tyleż było miejsc na liście organizatora, zapisało się 5 osób a na zajęcia dotarły 3 :shock:
Na szczęście Ci co zaczęli wytrwali do końca i nawet przyszli na oblot modelu ale przytaczam ten przykład aby pokazać jak nikłe jest zainteresowanie tematem modelarstwa. Zaznaczam, że zajęcia były darmowe dla uczestników - wystarczyło być. Była też akcja informacyjna, wisiały plakaty w domu kultury, było info na stronie www dzielnicy a temat zainteresował jedynie 3 osoby :?

Nie wiem jaką jeszcze pracę od podstaw należy wykonywać aby przełamać postawę ...nie dla mnie, nie umiem, na pewno nie potrafię itp.
Łatwość i atrakcyjność zabawy na telefonie jest nie do pokonania w konfrontacji z koniecznym zaangażowaniem i obowiązkowością, ręczną pracą, systematycznością i odłożonym w czasie efektem.

Aby nie rysować rzeczywistości tylko w czarnym kolorze, musze wspomnieć o chłopaku który nie może doczekać się kolejnych zajęć i jakby mógł to z naszej pracowni by nie wychodził aby kontynuować budowę modelu, wycinać kolejne elementy i łączyć patyczki w coraz bardziej zaawansowane lotnicze konstrukcje. Dla takiego jednego ucznia, moim zdaniem warto prowadzić modelarnię :D

Mirek
TBaki
Rookie

Post autor: TBaki »

To dokladnie na tym polega w dzisiejszych czasach. trzeba wydłubywać takie rodzynki.
Też mam jeszcze miejsca wolne na zajecia ale nie przjmuje sietym że mogło by byc więcej.
Pracuje dla tych którzy sa a oni przyciagną innych.
Mogę tylko podpowiedzieć z moich obserwacji ze samo dłubanie modeli nie wystarczy. Musi sie cos dziać poza samy "klejeniem patyczków"
Zbudujcie jakieś rzutki z depronu i idzicie na salę gimastyczna porzucać, sklejcie balony i wypuście je gdzies na boisku,
wycieczka na lotnisko/ladowisko - spotkanie z np paralotniarzami,...etc.
Mam w modelarni 18-latka który do tej pory pamięta wycieczkę do Częstochowy na świeto latawca i zdjecie przy dromaderze.
Ecik
Ace Pilot

Post autor: Ecik »

Byłem w sobotę na targach Poznańskich i politechnika poznańska miała swoje stoisko i się chwalili co robią noiiiii, masakra model latający eksperymentalny wykonany nawet nie stopami bo to bardzo ładne żeczy wychodzą. To wykonał jakiś ktoś że żłobka i to z pierwszej grupy który nie miał nic po za pieluchą w ręku. Skandal i chańba. Nawet model obok co stał stary wojskowy dron był zepsuty malowaniem. Pokryty na brud jakim był pewnie pokryty w magazynie. Nie chciał bym żeby podawali mi frytki w gastronomii, a my oczekujemy wykonania i latania esą. Śmiech mnie ogarnia, my umrzemy i Kombat razem z nami.
Awatar użytkownika
AQUARIUS
Rookie

Post autor: AQUARIUS »

Wszyscy macie rację, ale kombat to nie temat dla początkujących. Trzeba działać powoli (ale nie za wolno). F1N na początek (mogą kleić z rodzicami), potem szybowczyk RC (ale prosty) potem coś bardziej skomplikowanego. Ja zacząłem od jaskółek - niby prawilnie, ale to trudny model. Nie mniej jednak kilkanaście sztuk na wiosnę u mnie poleci. Ale nie można go robić w jednym ciągu po połowa dzieciaków z modelarni odejdzie. Trzeba co jakiś czas zrobić przerwę na inny model: jakiś redukcyjny, może łódeczka, plastik, wycinanka, gumówka. No i rakiety oczywiście. I znowy kawałek jaskółeczki. I przyzwyczajać do systematyczności i rywalizacji. Oczywiście co jakiś czas muszą być zawody! Młodzi i rodzice to lubią ;)

To że dzieciaki nie chcą się zapisywać na zajęcia, gdzie wszystko mają podstawione pod nos to dramat, ale oni mają teraz taki wybór, że głowa puchnie.

U nas tak trenowaliśmy w niedzielę:
https://drive.google.com/drive/folders/ ... sp=sharing
W kolejną niedzielę zawody.

Po zawodach będziemy robili okręty z pianki (baza będzie wycięta dla wszystkich z plotera a nadbudówki i działa to już będzie inwencja uczniów, do tego napęd z serwa), potem może modelik latający z napędem kondensatorowym, potem balony i tak jakoś sezon leci. Tylko cały czas trzeba kombinować z nowymi tematami - to trudne ale bez tego frekwencji nie będzie.

Na modelarni mam obecnie 18 dzieciaków i 2 dorosłych!

Szkoda, że nie macie FB, bo moglibyście podejrzeć jak to u nas wygląda -stronka jest aktualizowana co kilka dni. I dalibyście parę lajków ;) a tak to...
TBaki
Rookie

Post autor: TBaki »

Ja cały czas podgladam. Zaciekawił mnie ten temat okrętów z pianki możesz podsunac jakieś zdjecia tej koncepcji?
Awatar użytkownika
AQUARIUS
Rookie

Post autor: AQUARIUS »

Koncepcja na razie w głowie. Projekt się tworzy. Oprządowanie się buduje. Jak coś się urodzi to podeślę.
Awatar użytkownika
mirolek
Ace Pilot
Kontakt:

Post autor: mirolek »

Tylko cały czas trzeba kombinować z nowymi tematami - to trudne ale bez tego frekwencji nie będzie.
Masz młodych uczniów a może nawet bardzo młodych, takich którzy nie mają jeszcze ugruntowanego przekonania co ich tak naprawdę interesuje.
Dlatego podążają za Twoimi propozycjami i oby ich to cieszyło i jak największa ilość ich w modelarstwie została.

Ja skupiam się tylko na modelach latających i tak szybko jak to możliwe, wprowadzam RC. Modelarstwo ma różne oblicza i organizując budowanie różnych technicznych zabawek moim zdaniem trochę marnujesz zasoby, bo z tych wielu podopiecznych spędzających u Ciebie czas na zajęciach technicznych bardzo niewielu będzie potem budować samoloty.
Na pewno zapewniając styczność z szeroko rozumianą techniką coś uda się w młodzieży zaszczepić ale nie mam przekonania, że to przełoży się potem na budowanie samolotów a tym bardziej modeli ESA (o których traktuje ten wątek) Start w zawodach i element rywalizacji jest bardzo potrzebny, to daje sporo wrażeń i zostaje w pamięci ale z czasem jest potrzebne przekonanie, że panujesz nad tym czym latasz.
Dlatego po zbudowaniu podstawowego swobodnie latającego, prostego, belkowego szybowca i proponuję a jako drugi model, przestrzenno kadłubową konstrukcję bardziej zbliżoną do prawdziwych samolotów i dającą możliwość RC. Wprowadzam też trochę zabawy na symulatorze lotów aby po skończeniu budowy, drążki nadajnika nie były czymś obcym jak wyjdzie się na łąkę.
ms
endriuRC
Rookie
Kontakt:

Post autor: endriuRC »

Ja o lataniu RC marzyłem od dziecka... Swój pierwszy model zbudowałem z depronu wspomagajac się stroną Motylastego. Gdy pierwszy raz zobaczyłem kombat to zwariowałem ze szczęścia i chciałem spróbować ale zapał szybko umarł bo nie było z kim latać ani jeździć na zawody a miałem 12lat. Na dzień dzisiejszy jestem mega zajarany tą dyscypliną ciągle tylko coś buduję i ćwiczę latanie co przynosi owocne wyniki. Pokazuje kolegą z lotniska filmiki itp ale ciągle słyszę ze to bez sensu budowac model I stracić to w walce....
Huraaaa!!
Ecik
Ace Pilot

Post autor: Ecik »

Nie każdy rodzi się Wojownikiem.
ODPOWIEDZ