Stateczniki z coroplastu czeskiego
Stateczniki z coroplastu czeskiego
Witajcie kupiłem model od Hackera ktory jest projektowany przez Pavla Dvoraka.
Samolot posiada stateczniki z coroplastu ale jest bardzo miękki jak kartka papieru i trzeba go wzmocnić prętem węglowym. Czy jest mozliwosc abym wystartował takim modelem na zawodach ?
Samolot posiada stateczniki z coroplastu ale jest bardzo miękki jak kartka papieru i trzeba go wzmocnić prętem węglowym. Czy jest mozliwosc abym wystartował takim modelem na zawodach ?
Ostatnio zmieniony śr lip 15, 2026 11:32 am przez endriuRC, łącznie zmieniany 2 razy.
Huraaaa!!
Re: Stateczniki z poliwęglanu komorowego
Za regulaminem, caly model ma byc wykonany z pianki:
"Materiał, z którego wykonany jest model to wszelkiego rodzaju pianki typu: EPP, styropian, styrodur,
depron. Nie wolno stosować wzmocnień krawędzi natarcia oraz krawędzi spływu skrzydła oraz krawędzi
stateczników żadnymi materiałami twardymi typu węgiel, szkło, drewno itp. Wolno stosować dźwigary
i wzdłużne wzmocnienia skrzydeł, usterzenia i kadłuba za pomocą prętów (listew) węglowych, szklanych lub
wykonanych z innych materiałów ale pierwszy pręt wzmacniajmy skrzydła i usterzenie musi być odsunięty
o 10 mm od krawędzi natarcia. Model musi w całości być wykonany z "miękkiego" materiału. "
"Materiał, z którego wykonany jest model to wszelkiego rodzaju pianki typu: EPP, styropian, styrodur,
depron. Nie wolno stosować wzmocnień krawędzi natarcia oraz krawędzi spływu skrzydła oraz krawędzi
stateczników żadnymi materiałami twardymi typu węgiel, szkło, drewno itp. Wolno stosować dźwigary
i wzdłużne wzmocnienia skrzydeł, usterzenia i kadłuba za pomocą prętów (listew) węglowych, szklanych lub
wykonanych z innych materiałów ale pierwszy pręt wzmacniajmy skrzydła i usterzenie musi być odsunięty
o 10 mm od krawędzi natarcia. Model musi w całości być wykonany z "miękkiego" materiału. "
To może wspólna propozycja aby mozna było stosować stateczniki z poliwęglanu ?
Huraaaa!!
Trzeba by było zmienić regulamin. Można zgłosić taką propozycję i przed nowym sezonem NC ogłosi głosowanie nad zmianą regulaminu. Na tą chwilę nie widzę możliwości aby taki model mógł wystartować w zawodach Pucharu Polski.
Ten coroplast jest bardzo mięciutki czyli zapis że mozna stosować miękki materiał pozwala na to
Huraaaa!!
Re: Stateczniki z coroplastu czeskiego
nie to nie prawda, zapis mowi ze model ma byc pianki. Nie ma mowu o tym ze opcjonalnie stateczniki maga byc z coroplastu. A jezeli jest "mieciuni" to wklej z EPP bo tez jest "mieciunia". Jak sie pojawi zapis w regulaminie ze mozna coroplast stosowac to nie ma problemu.
ESA z założenia ma być bardziej bezpieczna niż ACES, więc dla mnie wprowadzanie stateczników z coroplastu bo "stare chłopy" chcą mieć mocniejszy model mija się z założeniami tej kategorii.
- GRZECHU
- Rookie
- Kontakt:
Hej!
Odkurzyliście stary temat, który zakończył się pod tytułem: coroplast jest fuj i nikt go już nie chce.
Co jest w regulaminie, każdy widzi. Coroplast nie jest pianką ale jest miękki .....
W dyskusji jest nieścisłość. Poliwęglan komórkowy jest twardy i pęka jak szkło, coroplast jest całkiem innym materiałem, nie jest twardszy ani sztywniejszy od EPP
Sytuacja jest taka:
robisz model, który jest dyskusyjny, przyjeżdżasz na zawody, oglądamy, dotykamy, dyskutujemy, protestujemy lub nie i latasz nim, lub nie.
Regulamin przestrzegamy, ale gdy nikt nie zgłasza sprzeciwu, dopuszczamy taki model do zawodów i tyle.
Prosto i jasno. Wielem razy tak było.
Andrzej zadał pytanie czy może wystartować w zawodach? Jeżeli ktoś jest przeciw i będzie obecny na zawodach, sprawa jest jasna.
Jest okazja uciąć temat coroplastu na zawodach.
Doświadczenie mi mówi, że coroplast nie zmienia nic w stosunku do EPP. Miałem modele z coroplastem i wymieniłem na EPP
Ja osobiście nie mam żadnych przeciwskazań aby Andrzej nim wystartował.
Pozdrawiam!
Odkurzyliście stary temat, który zakończył się pod tytułem: coroplast jest fuj i nikt go już nie chce.
Co jest w regulaminie, każdy widzi. Coroplast nie jest pianką ale jest miękki .....
W dyskusji jest nieścisłość. Poliwęglan komórkowy jest twardy i pęka jak szkło, coroplast jest całkiem innym materiałem, nie jest twardszy ani sztywniejszy od EPP
Sytuacja jest taka:
robisz model, który jest dyskusyjny, przyjeżdżasz na zawody, oglądamy, dotykamy, dyskutujemy, protestujemy lub nie i latasz nim, lub nie.
Regulamin przestrzegamy, ale gdy nikt nie zgłasza sprzeciwu, dopuszczamy taki model do zawodów i tyle.
Prosto i jasno. Wielem razy tak było.
Andrzej zadał pytanie czy może wystartować w zawodach? Jeżeli ktoś jest przeciw i będzie obecny na zawodach, sprawa jest jasna.
Jest okazja uciąć temat coroplastu na zawodach.
Doświadczenie mi mówi, że coroplast nie zmienia nic w stosunku do EPP. Miałem modele z coroplastem i wymieniłem na EPP
Ja osobiście nie mam żadnych przeciwskazań aby Andrzej nim wystartował.
Pozdrawiam!
Jaka jest róznica miedzy miękkim EPP a miękkim coroplastem ?
Dzięki Grzesiu za konkretną odpowiedź
Huraaaa!!
Taka że Coroplast nie jest pianką.