OFIARY SUKCESU

Regulamin - dyskusja
Piotrb
Rookie

Re: OFIARY SUKCESU

Post autor: Piotrb »

Witam
To są propozycje, które na pewno nie wszystkim sie podobają Zaraz sie ktoś zapyta a dlaczego bateria 800 a nie 900 itd. Panowie myślę, że czas na dyskusje sie skończył Jeżeli macie jakieś propozycje to składajcie Pytanie do NC do kiedy? Kiedy głosowanie?
A czy coś zmieniamy to zdecydujmy w głosowaniu
Piotrze jeżeli chodzi o strefę to była tylko propozycja;) Zastanawiam się tylko jak rozwiązać problem stref, na które pilot nie ma wpływu.
Pozdrawiam
Ecik
Ace Pilot

Post autor: Ecik »

Wiem że to była tylko propozycja i podzieliłem się tylko uwagami, a pojemność baterii może być :) .
Wodzu
Ace Pilot

Post autor: Wodzu »

Co do stref, nie pamiętam aby komuś wywiało model w czasie przygotowań , natomiast po lądowaniu to tak - prawda Dywan ?
Więc myślę, że nie ma o czym dyskutować. Można na otwarciu zawodów omówić temat z sędzia głównym.
Co do jednopłatów to odpuśćcie ten temat, jeżeli nie chcecie rozłożyć tej pięknej kategorii na łopatki tj. ESA WW I.
Jak na razie nikt nie podał satysfakcjonującego rozwiązania dla zrównania szans w zawodach modelu jednopłatowego z wielopłatowym. Już parę ładnych lat temu stwierdziliśmy, że dopuszczenie jednopłatów będzie skutkowało udziałem w walkach WWI modeli przypominających WWII tylko z podwoziem, bo nikomu nie będzie się opłacało budować wielopłata.
Co do półtorapłatów to dziwnolot Grześka został oprotestowany przez pozostałych zawodników ze względu na parę technicznych rzeczy, które już przed lotem dawały mu dość znaczącą przewagę tj. mniejszy opór czołowy, czyli większą prędkość oraz łatwość naprawy po crashu. Propozycja Piotrka 60 cm. jest dobra i prosta do sprawdzenia na zawodach, pod warunkiem, ze w oprotestowanym na zawodach modelu rozpiętość dolnego płata nie była np. 61 cm. Tu muszą się wypowiedzieć posiadacze Nieuportów, Albatrosów i tej oprotestowanej strychniny - czyli Dywan.
Pozdrawiam Wojtek
Tylko trening czyni mistrza
Awatar użytkownika
GRZECHU
Rookie
Kontakt:

Post autor: GRZECHU »

Zacznę od 1,5 płatów:
- min 60cm dolny płat to jest akurat aby mój wynalazek się nie załapał :D to chyba dobrze
Dopuszczenie jednopłatów:
- Jeżeli jest ciśnienie aby takowe dopuścić to akumulator 650 max 700 mah 3s. Czyli około 7,5 Wh
Sprawdziłem to doświadczalnie. z braku normalnego 1300 włożyłem 1000 2s i o dziwo wylatałem 7 min normalnym dwupłatem ze startem z ziemi.
Jeżeli mamy dopuścić jednopłaty to jedyną przewagą nad wielopłatem ma być jego prostota i nic więcej.
Jak ktoś posiada w swojej kolekcji takowe to może przetestować (najlepiej z filmikiem abyśmy też popatrzyli)
Strefy:
Tu będę twardo bronił tradycji. Pilot jest odpowiedzialny za swój model! Dlaczego nie liczyć strefy bo komuś model wywiało? Bo to niesprawiedliwe? I w jaki sposób stwierdzimy czy gościa wywiało czy pilot dupa? Pogoda jest niezależna od nas. Jak ktoś się niepewnie czuje to startować nie musi. I tyle :evil:
Malowanie:
no cóż, gdyby nie pewien element ludzki to by tematu nie było.

punkty za lądowanie .... hyyyym już liczymy więcej jak ktoś dolata czas do końca.

rwelon pisze: pn lut 07, 2022 9:26 am Temat przewodni gdzieś zaginął. Moim skromnym zdaniem nie ma co bić piany, to ma być zabawa i czym więcej będzie modeli to będzie ciekawiej i bardziej widowiskowo.
Jak wiemy w I WŚ latały jednopłaty, dwupłaty i wielopłaty. Dlatego nie wiem dlaczego mamy robić jakieś wykluczenia. Półtorapłat zalicza się jako dwupłat i wg zapisu obecnego regulaminu powinien być dopuszczony.
Lecz skoro ma być doprecyzowany regulamin to należy zwrócić jedynie uwagę dot. czy model miał latać (=odbyć lot) w latach I wojny czy również walczyć w bitwach ? Model też ma być budową zbliżony do oryginału.
Czy to nie wystarczy jeśli odpowiemy na pytanie?
Tu nie rozumiem. Chcesz więcej ciekawych modeli a jednocześnie nie chcesz. ja osobiście nie mam ciśnienia na historię. Widzę fajny projekt to go realizuję. Szkoda że nie mogę ulotnić jeszcze tych co powstały tylko na deskach kreślarskich albo co najwyżej wprowadzono mocno okrojone do testów :D

Na koniec najważniejsze:
Tytułowy model został oprotestowany, ale na jakiej podstawie? Nie można zmieniać zasad podczas gry! Nawet gdy wszyscy są przeciw nie możemy dyskwalifikować zawodników gdy spełniają zasady regulaminu.
To jest właśnie ten czas gdy zastanawiamy się co począć z takim dylematem. Nie podczas sezonu!
Jak ktoś podchodzi do startu z modelem nie spełniającym regulaminu, to protestujemy lub nie. Zależnie od problemu. Ale jak mieści się w granicach normy, to zagryzamy zęby zwieramy poślady i do walki!
Dla przykładu:
jakby ktoś kupił bateryjki które może wyładować do zera, to będzie miał 30% więcej prądu niż inni. A w regulaminie nie jest napisane że tylko lipole.

To były moje subiektywne przemyślenia.
Zastanawiamy się jeszcze przez tydzień i robię listę do głosowania. Do końca lutego. 2 tygodnie marca na głosowanie chyba wystarczy.

Pozdrawiam Grzechu
p.s
róbmy już te modele i na zawody! :D
Piotrb
Rookie

Witam
W woli wyjaśnienia propozycje, które umieściłem oprócz moich propozycji było próbą zebrania wcześniejszych wiadomości innych pilotów. Ja też mam wątpliwości czy to dobry pomysł dopuszczać samoloty jednopłatowe (półtorapłata) w WWI ale kilka osób o tym pisało wiec dałem swoją propozycje, która wydaje mi się nie komplikuje regulaminu. Ja osobiście raczej będę za tym żeby pozostało tak jak jest. Jak będzie niech zdecyduje większość w głosowaniu.
Wiec jeszcze raz
WWI
Modele wielosilnikowe – zwiększenie masy do 900g - może w końcu pojawią się jakieś konstrukcie wielosilnikowe
Modele jednopłatowe – pakiet 700mAh- Grzesiu ma racje poprawiłem.
Doprecyzować definicje modelu wielopłatowego - drugi płat minimum 60 cm rozpiętości( nie dotyczy kolejnych płatów)- spokojnie Newport i Albatros się mieści
Pozostałe
Strefa – tak mi zdarzyła się taka sytuacja w Bierutowie. Model przed startem wywiało mi na strefę. Nie trzymałem pilota w ręku więc nie ma mowy o kombinacjach. Zgadzam się z osobami które piszą żeby nic tu nie kombinować ,bo przecież jest zdrowy rozsądek. Niestety została mi wpisana strefa więc pytam gdzie tu zdrowy rozsądek? OK wycofuje się z propozycji zdarza się to raz na "ruski rok" nie ma o co bić piany
Malowanie – zakaz używania farb geodezyjnych „ świecących”- wycofuje się. Macie rację zapis w regulaminie jest wystarczający
Zwiększenie liczby punków za lądowanie w strefie po czasie do 50 punktów to dalej moja propozycja. Coraz więcej pilotów robi modele które szybko latają i nie dolatują do końca. To ukłon w stronę osób którzy nie kombinują albo jak kombinują to robią to dobrze:)
Puchar Polski tj. statuetka – nie przejściowa😊
Pozdrawiam
Piotr
TBaki
Rookie

Post autor: TBaki »

Ja ma tylko wątpilowści co do tej rozpietości 60cm. (a jak komuś wyjdzie ze skali 59cm?) takie ścisłe liczby mają to do siebie że przesztywniają zapis.
wg mnie lepszy jest procentowy stosunek powierzchni górnego płata do dolnego. Płat ma to do siebie że jest dwuwymiarowy oprócz rozpietości mamy jeszcze głębokość płata. Dlatego powinniśmy opierać się na powierzchni.
Może być przypadek że ktoś zbuduje model ze rozpietość będzie nieco ponizej 60cm (bo tak wyjdzie ze skali) ale za to głębokość płata będzie to bilansować większą powierzchnią.

Ja bym dał zapis że "Różnica powierzchni miedzy dolnym a górnym płatem nie może być większa niż 40%"
Ostatnio zmieniony wt lut 22, 2022 8:26 pm przez TBaki, łącznie zmieniany 1 raz.
Ecik
Ace Pilot

Post autor: Ecik »

Nie głębokość tylko cięciwa płata.
Piotrb
Rookie

TBaki pisze: pn lut 21, 2022 11:02 pm Ja ma tylko wątpilowści co do tej rozpietości 60cm. (a jak komuś wyjdzie ze skali 59cm?) takie ścisłe liczby mają to do siebie że przesztywniają zapis.
wg mnie lepszy jest procentowy stosunek powierzchni górnego płata do dolnego. Płat ma to do siebie że jest dwuwymiarowy oprócz rozpietości mamy jeszcze głębokość płata. Dlatego powinniśmy opierać się na powierzchni.
Może być przypadek że ktoś zbuduje model ze rozpietość będzie nieco ponizej 60cm (bo tak wyjdzie ze skali) ale za to głębokość płata będzie to bilansować większą powierzchnią.

Ja bym dał zapis że "Różnica powierzchni miedzy dolnym a górnym płatem nie może być mniejsza niż 40%"
Witam
Ok rozumiem. Ja uważam, że regulamin powinien być prosty. Łatwiej i szybciej na zawodach sprawdzić rozpiętość niż powierzchnię:)
Wpiszmy do głosowania obie opcje
Co do rozpiętości to jeżeli ze skali wychodzi Ci 59cm to po to jest te 3 cm zapasu żeby to naciągnąć

A co myślicie o jednopłatach i półtora płatach ? Co z tym zrobić? Może macie inne propozycje?

Kiedyś na zawodach zawodnicy z Warszawy wspominali, że powinny być dodatkowo punktowane modele z trzema lub więcej płatami a teraz cała ekipa Warszawskich Jastrzębi milczy;)
Awatar użytkownika
mirolek
Ace Pilot
Kontakt:

Post autor: mirolek »

że powinny być dodatkowo punktowane modele z trzema lub więcej płatami
Pamiętam takie stare zdjęcie samolotu, że miał chyba 11 płatów ... proponuję nie tworzyć przepisów, dzięki którym można wygrać zawody samą konstrukcją modelu :lol:
ms
Piotrb
Rookie

Kiedyś na zawodach zawodnicy z Warszawy wspominali, że powinny być dodatkowo punktowane modele z trzema lub więcej płatami a teraz cała ekipa Warszawskich Jastrzębi milczy;)
[/quote]

Witam
To tylko prowokacja ;)
Ciekawa czy okaże się skuteczna bo nie wiele osób bierze udział w dyskusji a za chwile głosowanie.
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ