Forum ACES Polska Strona Główna

Forum ACES Polska




FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

 Ogłoszenie 
Ze wzgl?du na atak botów automatyczna rejestracja na forum zostaje wy??czona. W celu utworzenia nowego konta prosz? o kontakt. pjak2 000 na o2 . pl

Poprzedni temat «» Następny temat
Messerchmitt BF-110
Autor Wiadomość
jantar87
ACE
Robert



Wiek: 33
Dołączył: 02 Kwi 2010
Posty: 227
Skąd: Katowice
  Wysłany: 2016-01-10, 22:37   Messerchmitt BF-110

Cze?? !

Od czasu, kiedy zmieni?em miejsce zamieszkania, jako? nie mia?em ch?ci szuka? innej modelarni w nowym mie?cie, chocia? ch?ci do budowy by?y co raz wi?ksze.

Ostatnie zawody ACES i dwukrotne w ESA przelata?am na tym co mia?em i ..... zosta?o mi po?yczone od kolegów a AIRCOMBAT ZAWIERCIE. :mrgreen:

Na ?wi?ta uda?o si? dobrze kupi? BF-110 i nie mog?c ju? wytrzyma?, wczoraj zacz??em "struga?" i "prasowa?" :lol:

Na t? chwil?, kad?ub, stateczniki i prawie nos kad?uba s? zaokr?glone.
Skrzyd?a sklejone, kad?ub i stateczniki uzbrojone w w?giel, jutro b?d? zaklejane jak wygospodaruj? kawa?ek "równo?ci" na stole :wink:

DSCN0228 (Kopiowanie).JPG
Plik ściągnięto 16 raz(y) 70,4 KB

DSCN0227 (Kopiowanie).JPG
Plik ściągnięto 15 raz(y) 80,68 KB

DSCN0226 (Kopiowanie).JPG
Plik ściągnięto 12 raz(y) 77,91 KB

DSCN0225 (Kopiowanie).JPG
Plik ściągnięto 16 raz(y) 78,35 KB

_________________
Tylu l?dowa?, co startów.
FrSky Taranis X9D

Kamikadze Wroc?aw -- ACES
Aircombat Zawiercie -- ESA
 
 
jantar87
ACE
Robert



Wiek: 33
Dołączył: 02 Kwi 2010
Posty: 227
Skąd: Katowice
Wysłany: 2016-04-24, 11:33   

Cze??,

dnia 23.04.2016 sko?czy?em Bf-110 do godziny 1:30 m?czy?em si? z ogarni?ciem wylogowuj?cego si? odbiornika, bezskutecznie. Jako, ?e by? to mój podstawowy model do startu i zarazem jedyny musia?em zreyzgnowa? z Tomaszowa Boles?awieckiego :(
-- Sprawa wygl?da tak, ?e gdy pod??czone s? dwa silniki i dwa serwa, silniki w??czone(bez ?migie?) i ruszam serwami to jest ok.
-- Gdy pod??czone s? dwa silniki, dwa serwa i pod??czam trzecie odbiornik si? wylogowuje.
-- Gdy wszytko pod??czone i dopiero wtedy pod??czam zasilanie odbiornik nie loguje, serwa wychylaj? si? w granicznie a regulatory nie loguj? si?.

Po dzi? dzie? nie rozwi?za?em tego problemu. Poni?ej podam co sprawdza?em:

1, Akumulator sprawny, w zasadzie nowy, w pe?ni na?adowany.
2, Zmieni?em odbiornik
3, Serwa podpina?em w ró?ne kana?y w celu wyeliminowania uszkodzonego kana?u w odbiorniku.
4, Podpina?em inne serwa w celu wyeliminowania zwarcia na serwie. ??cznie 14szt sprawdzi?em w tym 12szt nowych. SG90R i MG90S.
5, Regulatory pocz?tkowo podpi?te na "Y" kablu z wypi?tym jednym plusem z BECa/ pó?niej z wpi?tym/ pó?niej podpi?te pod dwa ró?ne kana?y.
We wszystkich przypadkach silniki pracuj? normalnie.
6, Pod??cza?em wszystko tak zamontowane w modelu jak i poza nim. Z przed?u?kami jak i bez.
7, NIE SPRAWDZONE : pod??czenie innego regulatora.

Upatruje winy w regulatorach a raczej w ich BECach (ma?y pr?d?).
BEC ma 1A.
Poni?ej podaj? co mam w modelu:
3x serwo SG90R

2x silnik Silnik ABC-Power 2206 1500KV
http://abc-rc.pl/Silnik-ABC-POWER-2206-1500KV

2x regiel ESC ABC-Power Air 15A 2-3S - BEC 1A
http://abc-rc.pl/esc-abc-power-air-15a-2-3s-bec-1a

Odbiornik FrSky 7ch.

20160423214636 (Kopiowanie) (2).jpg
Kamo
Plik ściągnięto 10 raz(y) 45,12 KB

20160423214648 (Kopiowanie).jpg
Plik ściągnięto 6 raz(y) 36,15 KB

20160423_005624 (Kopiowanie).jpg
Gotowy
Plik ściągnięto 16 raz(y) 58,9 KB

_________________
Tylu l?dowa?, co startów.
FrSky Taranis X9D

Kamikadze Wroc?aw -- ACES
Aircombat Zawiercie -- ESA
 
 
skidan
ACE



Pomógł: 1 raz
Wiek: 38
Dołączył: 10 Lut 2008
Posty: 1089
Skąd: Iwiny k/Boles?awca
Wysłany: 2016-04-25, 13:43   

Pocz?tkowo podejrzewa?em uszkodzone serwo, bo w sms nie opisa?e? wszystkiego.
Teraz na 99,9 podejrzewam regulator. Nie wyrabia pr?dowo i dlatego tak si? dzieje.
Ja w ?OSIU mia?em regulatory Turnigy 10a. Przez 3 lata mia?em spi?te BECe i nic si? nie dzia?o do czasu, a? w domu sprawdza?em go po sklejeniu i po pod??czeniu zasilania sp?on??y oba regle w samolocie razem z g?dolami :???:
Teraz mam regle HK 10A, wypi?ty 1 bec i daje rad?.
_________________
NC1 WW1 oraz NC1 WW2
Ex-NC1 ESA

Eskadra Kamikadze Wroc?aw
stopie?: podpu?kownik
odznaczenia: Srebrna i B?zowa Gwiazda, FW, AC, BAS2011, BAS2012, BAS2013, BAS2014, BAS2016, BAS2017, AW, ACV, AI, BAC2017, ANC
 
 
Grzechu
ACE
ta?my ju? ci?gam



Wiek: 46
Dołączył: 26 Wrz 2014
Posty: 249
Skąd: Krzelów
Wysłany: 2016-04-26, 09:58   

Hej! Ja w moim Dornierze 335 mam dwa regulatory wpi?te równolegle pod dwa kana?y osobno. tak mog? który? wy??czy? w razie potrzeby. S? dwa ró?ne jakie mia?em pod r?k?. Teoretycznie masz w ten sposób dwukrotnie wi?kszy ampera? na zasilaniu odbiornika. U mnie wszystko OK. Najpro?ciej sprawd? woltomierzem zasilanie odbiornika przy pe?nym obci??eniu. Zasilasz z jednego czy z dwóch lipoli? A czy odbiornik mo?esz zasila? go z dowolnego kana?u?
_________________
Pozdrawiam,
Grzechu Bielecki
NC2 ESA
KAMIKADZE WROC?AW
 
 
mirolek
ACE
latam bo lubi?



Wiek: 53
Dołączył: 14 Cze 2010
Posty: 497
Skąd: Kraków
Wysłany: 2016-04-26, 12:07   

podejrzewam regulatory a dok?adnie uk?ad BEC który jest bardzo niewydajny.
Kupi?em regiel z podanej serii i mia?em problem z zasilaniem odbiornika, nie zasila? odbornika albo zasila? tak, ze przy ruchu serwem odbiornik traci? zasilanie i serwo si? blokowa?o.

ZMIE? REGULATORY.

ms
_________________
www.aircombat-krakow.cba.pl
modele inne: www.modelemirek.cba.pl
kana? filmowy: https://www.youtube.com/c...w_as=subscriber
 
 
skidan
ACE



Pomógł: 1 raz
Wiek: 38
Dołączył: 10 Lut 2008
Posty: 1089
Skąd: Iwiny k/Boles?awca
Wysłany: 2016-04-26, 12:16   

Odbiornik mo?na zasila? na dowolnym kanale/wej?ciu bo plus i minus s? po??czone równolegle. W ten sposób wszystkie serwa maj? zasilanie. Grzesiek, u ciebie pewnego dnia stanie si? nieszcz??cie. Kwestia czasu.
_________________
NC1 WW1 oraz NC1 WW2
Ex-NC1 ESA

Eskadra Kamikadze Wroc?aw
stopie?: podpu?kownik
odznaczenia: Srebrna i B?zowa Gwiazda, FW, AC, BAS2011, BAS2012, BAS2013, BAS2014, BAS2016, BAS2017, AW, ACV, AI, BAC2017, ANC
 
 
Grzechu
ACE
ta?my ju? ci?gam



Wiek: 46
Dołączył: 26 Wrz 2014
Posty: 249
Skąd: Krzelów
Wysłany: 2016-04-27, 09:22   

No tak masz racj? wszystko do czasu. Ale jak dzia?a?o trzy lata to znaczy ?e jest ok. Pytanie co si? stanie gdy teraz przestanie tyra? jeden z regli? To pytanie do kolegów elektroników. Ja podejrzewam ?e regle nie maj? zabezpiecze? i dlatego s? takie akcje. Jak u siebie zasila?em Dor? z dwóch lipoli osobno, to mimo ?e pod??czy?em jeden regulator to drugi te? si? logowa?. A nie powinien. Ale wszystko dzia?a?o. a tak na marginesie; odbiornik prze?y??
_________________
Pozdrawiam,
Grzechu Bielecki
NC2 ESA
KAMIKADZE WROC?AW
 
 
jantar87
ACE
Robert



Wiek: 33
Dołączył: 02 Kwi 2010
Posty: 227
Skąd: Katowice
Wysłany: 2016-04-27, 17:54   

Cze?? Wam Wszystkim :)
Dzi?ki za odpowiedzi :)

Obada?em ju? wszystko co si? da?o. Jutro odsy?am regle, mam nadziej?, ?e oddadz? mi kas? bo mnie nerwy bior? jak patrze na ten syf. Nie b?d? zasila? odbiornika z drugiego pakietu, szkoda dowala? wi?cej gramów...

Podaj? linka do moich wypocin na pfmrc:

http://pfmrc.eu/index.php...s%C5%82aby-bec/
_________________
Tylu l?dowa?, co startów.
FrSky Taranis X9D

Kamikadze Wroc?aw -- ACES
Aircombat Zawiercie -- ESA
 
 
skidan
ACE



Pomógł: 1 raz
Wiek: 38
Dołączył: 10 Lut 2008
Posty: 1089
Skąd: Iwiny k/Boles?awca
Wysłany: 2016-04-28, 13:28   

Grzechu napisał/a:
Jak u siebie zasila?em Dor? z dwóch lipoli osobno, to mimo ?e pod??czy?em jeden regulator to drugi te? si? logowa?. A nie powinien.
co to znaczy logowa?? Odegra? pewnie melodyjk? lub co? innego i czeka? na sygna? z odbiornika.
Je?li masz taki "silny" BEC jak Robert to jeden nie poci?gnie, ale wi?kszo?? nie ma problemów z zasilaniem z jednego regulatora.
_________________
NC1 WW1 oraz NC1 WW2
Ex-NC1 ESA

Eskadra Kamikadze Wroc?aw
stopie?: podpu?kownik
odznaczenia: Srebrna i B?zowa Gwiazda, FW, AC, BAS2011, BAS2012, BAS2013, BAS2014, BAS2016, BAS2017, AW, ACV, AI, BAC2017, ANC
 
 
jantar87
ACE
Robert



Wiek: 33
Dołączył: 02 Kwi 2010
Posty: 227
Skąd: Katowice
Wysłany: 2016-04-28, 17:54   

Grzechu napisał/a:
Jak u siebie zasila?em Dor? z dwóch lipoli osobno, to mimo ?e pod??czy?em jeden regulator to drugi te? si? logowa?. A nie powinien. Ale wszystko dzia?a?o. a tak na marginesie; odbiornik prze?y??


Gdyby si? nie logowa? (tutaj melodyjka) to by nie dzia?a?.
Pod mój odbiornik mo?na podpi?? i 18V ale wtedy serwa nie prze?yj? :D
1A BEC wystarczy ?eby zasili? i 5 równolegle dzia?aj?cych, ma?ych serw typu SG90R, pod warunkiem, ?e nie s? w pe?ni obci??one. W Esiakach podczas lotu trzy serwa bior? pewnie w okolicach 500mA.
_________________
Tylu l?dowa?, co startów.
FrSky Taranis X9D

Kamikadze Wroc?aw -- ACES
Aircombat Zawiercie -- ESA
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Możesz załączać pliki na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group