Forum ACES Polska Strona Główna

Forum ACES Polska




FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 
Ze wzgl?du na atak botów automatyczna rejestracja na forum zostaje wy??czona. W celu utworzenia nowego konta prosz? o kontakt. pjak2 000 na o2 . pl

Poprzedni temat «» Następny temat
Wybór radia
Autor Wiadomość
meteor
ACE



Dołączył: 13 Lip 2007
Posty: 188
Skąd: Zdu?ska Wola
Wysłany: 2017-10-11, 21:15   

Kup Turnigy 9X, do tego modu? DJT albo XJT FrSky i b?dzie ksi?dz zadowolony. Jedyny problem jaki mia?em to to ?e serwa nie dzia?a?y bo odwrotnie wpi??em wszystkie przewody w odbiornik :lol: D?ugo mi zaj??o na zawodach szukanie przyczyny :oops: Do esy u?ywam odbiorników po 10$ i oprócz tego problemu nigdy ?adnych innych. S? te? lepsze odbiorniki (X6R, maj? nawet zasi?g na 6km :lol: )
 
 
Damian
To jak sie tnie te taśmy?
Czarna Husaria


Wiek: 42
Dołączył: 13 Maj 2012
Posty: 66
Skąd: W?chock
Wysłany: 2017-10-12, 06:25   

Turnigy 9X ju? mam od dawna, nic si? z nim nie dzia?o. Ok, zakupi?em DJT i trzy odbiorniki. Zobaczymy....
Dzi?ki za pomoc.
 
 
jantar87
ACE
Robert



Wiek: 33
Dołączył: 02 Kwi 2010
Posty: 227
Skąd: Katowice
Wysłany: 2017-10-12, 10:46   

Taranisa x9d plus by?o bra?, jak lubisz "kciukowy nadajnik" i drugi modu? wpinasz od spodu np. ORANGE (DSMX /DMS2) odbiorniki tanie jak szczaw. Jak chcesz odbiorniki super extra to kupujesz "te drogie" do FrSky albo Dro?sze Spektrum. Jeden b?d? drugi modu? w??czasz jednym klikni?ciem.
A ostatnio by?y w promocji nadajniki X9E w przeliczeniu 1060z? wychodzi?, bez przesy?ki oczywi?cie. Ale nawet z tym i ewentualnym Vatem s? op?aci bardziej ni? w PL.
FrSky to nie jest sprz?t typu No NAME. Wybór jest szeroki
https://www.frsky-rc.com/...y/transmitters/

A tutaj ciekawostka, jeden nadajnik do wielu odbiorników i wygl?da jak Futaba :D :)
https://www.youtube.com/watch?v=limh6QwdK_I
_________________
Tylu l?dowa?, co startów.
FrSky Taranis X9D

Kamikadze Wroc?aw -- ACES
Aircombat Zawiercie -- ESA
 
 
Grzechu
ACE
ta?my ju? ci?gam



Wiek: 46
Dołączył: 26 Wrz 2014
Posty: 249
Skąd: Krzelów
Wysłany: 2017-10-12, 11:38   

Hymm! A ja si? zacz??em zastanawia? na nowym radiem. W Turnigy napotka?em na problem i nie mog? go jako? rozwi?za?. Jak ograniczy? max moc silnika z poziomu radia? Do 50% nie ma sprawy, a poni?ej? Czy w takim Taranisie nie b?dzie takich niespodzianek?
Mo?e kto? potrafi i mnie o?wieci.
Nie jest to powód do zmiany radia ale zaczyna szwankowa? mechanicznie i dra?ni mnie to.

ps. ja latam na orange taniutkich. S? zawodne ale sporadycznie, a cena odbiorników naprawd? dobra i tego zmienia? nie chc?. Przynajmniej do ESy
_________________
Pozdrawiam,
Grzechu Bielecki
NC2 ESA
KAMIKADZE WROC?AW
 
 
JacekK
ACE


Wiek: 43
Dołączył: 02 Kwi 2013
Posty: 389
Skąd: ?ód?
Wysłany: 2017-10-13, 09:20   

Nie wiem sk?d Ecikowe z?e opinie o Taranisach.

Najlepszy stosunek kasy do masy :)

Mam DX9 ale te? na miko?aja si? przesiadam na Taranisa.

To jest system ,który mo?e stron? graficzn? nie do ko?ca zach?ca ale mo?liwo?ci ma naprawd? nieograniczone.

A link raczej lepszy od tych obecnie mocno przecenianych nadajników Futaby...
_________________
ex NC1 ESA
 
 
Ecik
ACE


Pomógł: 3 razy
Wiek: 51
Dołączył: 12 Lut 2008
Posty: 913
Skąd: Wroc?aw
Wysłany: 2017-10-15, 11:46   

Mo?na przetacza? ró?ne argumenty o systemach transmisji i kodowania, ale najlepszym sposobem do ich sprawdzenia jest praktyka widziana na lotnisku. Od 14 lat u?ywam futaby, a od 10 2,4 w systemie fast. Jak do tej pory nie mia?em ani jednego zak?ócenia, a raczej zag?uszenia transmisji. Co innego u innych producentów systemów nadawczo odbiorczych. Co chwila s?ysz? o zag?uszeniu, braku komunikacji, czy roz??czaniu si? odbiornika do nadajnika, chyba ?e koledzy t?umacz? swoje b??dy pilota?owe, co i ja pope?niam. Ja takich problemów nie mam, dlatego polecam sprawdzony sprz?t, a nie tani i zawodny. Mo?e kiedy? dojd? do poziomu futaby. :mrgreen:
_________________
Pozdrawiam
Piotrek
 
 
jantar87
ACE
Robert



Wiek: 33
Dołączył: 02 Kwi 2010
Posty: 227
Skąd: Katowice
Wysłany: 2017-10-15, 15:07   

Grzechu dzisiaj próbowa?em obni?y? max moc silnika. Tak najprostszym sposobem i "na ucho" uda?o mi si? zej?? do poziomu 30% ale trzeba by to zmierzy? cho?by obrotomierzem, którego nie mam.. Na forum kolega JPD potrafi wszystko wycisn?? z tego nadajnika.
_________________
Tylu l?dowa?, co startów.
FrSky Taranis X9D

Kamikadze Wroc?aw -- ACES
Aircombat Zawiercie -- ESA
 
 
Grzechu
ACE
ta?my ju? ci?gam



Wiek: 46
Dołączył: 26 Wrz 2014
Posty: 249
Skąd: Krzelów
Wysłany: 2017-10-15, 16:55   

Ha! "na ucho" to jest bardzo subiektywne. Wy?wietl krzyw? gazu i spróbuj min ustawi? -100 czyli silnik stoi max -80. czyli silnik pracuje na 20% mocy. Tu w?a?nie jest moja zagadka.
_________________
Pozdrawiam,
Grzechu Bielecki
NC2 ESA
KAMIKADZE WROC?AW
 
 
Grzechu
ACE
ta?my ju? ci?gam



Wiek: 46
Dołączył: 26 Wrz 2014
Posty: 249
Skąd: Krzelów
Wysłany: 2018-12-17, 15:20   

Ha koledzy! Ponawiam moje pytanie. Mam na oku Tarnaisa i znów czy mo?na ustawi? gaz na 20%? Niby niepotrzebne, ale do nauki i przy nadmiarze mocy by mi si? przyda?o.
_________________
Pozdrawiam,
Grzechu Bielecki
NC2 ESA
KAMIKADZE WROC?AW
 
 
Ecik
ACE


Pomógł: 3 razy
Wiek: 51
Dołączył: 12 Lut 2008
Posty: 913
Skąd: Wroc?aw
Wysłany: 2018-12-17, 18:51   

A nie lepiej nauczy? si? operowa? gazem :mrgreen: .
_________________
Pozdrawiam
Piotrek
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Możesz załączać pliki na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group