Forum ACES Polska Strona Główna

Forum ACES Polska




FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Messerchmitt BF-110
Autor Wiadomość
jantar87
ACE
Robert



Wiek: 32
Dołączył: 02 Kwi 2010
Posty: 224
Skąd: Katowice
  Wysłany: 2016-01-10, 22:37   Messerchmitt BF-110

Cześć !

Od czasu, kiedy zmieniłem miejsce zamieszkania, jakoś nie miałem chęci szukać innej modelarni w nowym mieście, chociaż chęci do budowy były co raz większe.

Ostatnie zawody ACES i dwukrotne w ESA przelatałam na tym co miałem i ..... zostało mi pożyczone od kolegów a AIRCOMBAT ZAWIERCIE. :mrgreen:

Na święta udało się dobrze kupić BF-110 i nie mogąc już wytrzymać, wczoraj zacząłem "strugać" i "prasować" :lol:

Na tą chwilę, kadłub, stateczniki i prawie nos kadłuba są zaokrąglone.
Skrzydła sklejone, kadłub i stateczniki uzbrojone w węgiel, jutro będą zaklejane jak wygospodaruję kawałek "równości" na stole :wink:

DSCN0228 (Kopiowanie).JPG
Plik ściągnięto 16 raz(y) 70,4 KB

DSCN0227 (Kopiowanie).JPG
Plik ściągnięto 15 raz(y) 80,68 KB

DSCN0226 (Kopiowanie).JPG
Plik ściągnięto 12 raz(y) 77,91 KB

DSCN0225 (Kopiowanie).JPG
Plik ściągnięto 16 raz(y) 78,35 KB

_________________
Tylu lądowań, co startów.
FrSky Taranis X9D

Kamikadze Wrocław -- ACES
Aircombat Zawiercie -- ESA
 
 
jantar87
ACE
Robert



Wiek: 32
Dołączył: 02 Kwi 2010
Posty: 224
Skąd: Katowice
Wysłany: 2016-04-24, 11:33   

Cześć,

dnia 23.04.2016 skończyłem Bf-110 do godziny 1:30 męczyłem się z ogarnięciem wylogowującego się odbiornika, bezskutecznie. Jako, że był to mój podstawowy model do startu i zarazem jedyny musiałem zreyzgnować z Tomaszowa Bolesławieckiego :(
-- Sprawa wygląda tak, że gdy podłączone są dwa silniki i dwa serwa, silniki włączone(bez śmigieł) i ruszam serwami to jest ok.
-- Gdy podłączone są dwa silniki, dwa serwa i podłączam trzecie odbiornik się wylogowuje.
-- Gdy wszytko podłączone i dopiero wtedy podłączam zasilanie odbiornik nie loguje, serwa wychylają się w granicznie a regulatory nie logują się.

Po dziś dzień nie rozwiązałem tego problemu. Poniżej podam co sprawdzałem:

1, Akumulator sprawny, w zasadzie nowy, w pełni naładowany.
2, Zmieniłem odbiornik
3, Serwa podpinałem w różne kanały w celu wyeliminowania uszkodzonego kanału w odbiorniku.
4, Podpinałem inne serwa w celu wyeliminowania zwarcia na serwie. Łącznie 14szt sprawdziłem w tym 12szt nowych. SG90R i MG90S.
5, Regulatory początkowo podpięte na "Y" kablu z wypiętym jednym plusem z BECa/ później z wpiętym/ później podpięte pod dwa różne kanały.
We wszystkich przypadkach silniki pracują normalnie.
6, Podłączałem wszystko tak zamontowane w modelu jak i poza nim. Z przedłużkami jak i bez.
7, NIE SPRAWDZONE : podłączenie innego regulatora.

Upatruje winy w regulatorach a raczej w ich BECach (mały prąd?).
BEC ma 1A.
Poniżej podaję co mam w modelu:
3x serwo SG90R

2x silnik Silnik ABC-Power 2206 1500KV
http://abc-rc.pl/Silnik-ABC-POWER-2206-1500KV

2x regiel ESC ABC-Power Air 15A 2-3S - BEC 1A
http://abc-rc.pl/esc-abc-power-air-15a-2-3s-bec-1a

Odbiornik FrSky 7ch.

20160423214636 (Kopiowanie) (2).jpg
Kamo
Plik ściągnięto 10 raz(y) 45,12 KB

20160423214648 (Kopiowanie).jpg
Plik ściągnięto 6 raz(y) 36,15 KB

20160423_005624 (Kopiowanie).jpg
Gotowy
Plik ściągnięto 16 raz(y) 58,9 KB

_________________
Tylu lądowań, co startów.
FrSky Taranis X9D

Kamikadze Wrocław -- ACES
Aircombat Zawiercie -- ESA
 
 
skidan
ACE



Pomógł: 1 raz
Wiek: 38
Dołączył: 10 Lut 2008
Posty: 1088
Skąd: Iwiny k/Bolesławca
Wysłany: 2016-04-25, 13:43   

Początkowo podejrzewałem uszkodzone serwo, bo w sms nie opisałeś wszystkiego.
Teraz na 99,9 podejrzewam regulator. Nie wyrabia prądowo i dlatego tak się dzieje.
Ja w ŁOSIU miałem regulatory Turnigy 10a. Przez 3 lata miałem spięte BECe i nic się nie działo do czasu, aż w domu sprawdzałem go po sklejeniu i po podłączeniu zasilania spłonęły oba regle w samolocie razem z gądolami :???:
Teraz mam regle HK 10A, wypięty 1 bec i daje radę.
_________________
NC1 WW1 oraz NC1 WW2
Ex-NC1 ESA

Eskadra Kamikadze Wrocław
stopień: podpułkownik
odznaczenia: Srebrna i Bązowa Gwiazda, FW, AC, BAS2011, BAS2012, BAS2013, BAS2014, BAS2016, BAS2017, AW, ACV, AI, BAC2017, ANC
 
 
Grzechu
ACE
taśmy już ciągam



Wiek: 45
Dołączył: 26 Wrz 2014
Posty: 248
Skąd: Krzelów
Wysłany: 2016-04-26, 09:58   

Hej! Ja w moim Dornierze 335 mam dwa regulatory wpięte równolegle pod dwa kanały osobno. tak mogę któryś wyłączyć w razie potrzeby. Są dwa różne jakie miałem pod ręką. Teoretycznie masz w ten sposób dwukrotnie większy amperaż na zasilaniu odbiornika. U mnie wszystko OK. Najprościej sprawdź woltomierzem zasilanie odbiornika przy pełnym obciążeniu. Zasilasz z jednego czy z dwóch lipoli? A czy odbiornik możesz zasilać go z dowolnego kanału?
_________________
Pozdrawiam,
Grzechu Bielecki
NC2 ESA
KAMIKADZE WROCŁAW
 
 
mirolek
ACE
latam bo lubię



Wiek: 52
Dołączył: 14 Cze 2010
Posty: 488
Skąd: Kraków
Wysłany: 2016-04-26, 12:07   

podejrzewam regulatory a dokładnie układ BEC który jest bardzo niewydajny.
Kupiłem regiel z podanej serii i miałem problem z zasilaniem odbiornika, nie zasilał odbornika albo zasilał tak, ze przy ruchu serwem odbiornik tracił zasilanie i serwo się blokowało.

ZMIEŃ REGULATORY.

ms
_________________
www.aircombat-krakow.cba.pl
modele inne: www.modelemirek.cba.pl
kanał filmowy: https://www.youtube.com/c...w_as=subscriber
 
 
skidan
ACE



Pomógł: 1 raz
Wiek: 38
Dołączył: 10 Lut 2008
Posty: 1088
Skąd: Iwiny k/Bolesławca
Wysłany: 2016-04-26, 12:16   

Odbiornik można zasilać na dowolnym kanale/wejściu bo plus i minus są połączone równolegle. W ten sposób wszystkie serwa mają zasilanie. Grzesiek, u ciebie pewnego dnia stanie się nieszczęście. Kwestia czasu.
_________________
NC1 WW1 oraz NC1 WW2
Ex-NC1 ESA

Eskadra Kamikadze Wrocław
stopień: podpułkownik
odznaczenia: Srebrna i Bązowa Gwiazda, FW, AC, BAS2011, BAS2012, BAS2013, BAS2014, BAS2016, BAS2017, AW, ACV, AI, BAC2017, ANC
 
 
Grzechu
ACE
taśmy już ciągam



Wiek: 45
Dołączył: 26 Wrz 2014
Posty: 248
Skąd: Krzelów
Wysłany: 2016-04-27, 09:22   

No tak masz rację wszystko do czasu. Ale jak działało trzy lata to znaczy że jest ok. Pytanie co się stanie gdy teraz przestanie tyrać jeden z regli? To pytanie do kolegów elektroników. Ja podejrzewam że regle nie mają zabezpieczeń i dlatego są takie akcje. Jak u siebie zasilałem Dorę z dwóch lipoli osobno, to mimo że podłączyłem jeden regulator to drugi też się logował. A nie powinien. Ale wszystko działało. a tak na marginesie; odbiornik przeżył?
_________________
Pozdrawiam,
Grzechu Bielecki
NC2 ESA
KAMIKADZE WROCŁAW
 
 
jantar87
ACE
Robert



Wiek: 32
Dołączył: 02 Kwi 2010
Posty: 224
Skąd: Katowice
Wysłany: 2016-04-27, 17:54   

Cześć Wam Wszystkim :)
Dzięki za odpowiedzi :)

Obadałem już wszystko co się dało. Jutro odsyłam regle, mam nadzieję, że oddadzą mi kasę bo mnie nerwy biorą jak patrze na ten syf. Nie będę zasilać odbiornika z drugiego pakietu, szkoda dowalać więcej gramów...

Podaję linka do moich wypocin na pfmrc:

http://pfmrc.eu/index.php...s%C5%82aby-bec/
_________________
Tylu lądowań, co startów.
FrSky Taranis X9D

Kamikadze Wrocław -- ACES
Aircombat Zawiercie -- ESA
 
 
skidan
ACE



Pomógł: 1 raz
Wiek: 38
Dołączył: 10 Lut 2008
Posty: 1088
Skąd: Iwiny k/Bolesławca
Wysłany: 2016-04-28, 13:28   

Grzechu napisał/a:
Jak u siebie zasilałem Dorę z dwóch lipoli osobno, to mimo że podłączyłem jeden regulator to drugi też się logował. A nie powinien.
co to znaczy logował? Odegrał pewnie melodyjkę lub coś innego i czekał na sygnał z odbiornika.
Jeśli masz taki "silny" BEC jak Robert to jeden nie pociągnie, ale większość nie ma problemów z zasilaniem z jednego regulatora.
_________________
NC1 WW1 oraz NC1 WW2
Ex-NC1 ESA

Eskadra Kamikadze Wrocław
stopień: podpułkownik
odznaczenia: Srebrna i Bązowa Gwiazda, FW, AC, BAS2011, BAS2012, BAS2013, BAS2014, BAS2016, BAS2017, AW, ACV, AI, BAC2017, ANC
 
 
jantar87
ACE
Robert



Wiek: 32
Dołączył: 02 Kwi 2010
Posty: 224
Skąd: Katowice
Wysłany: 2016-04-28, 17:54   

Grzechu napisał/a:
Jak u siebie zasilałem Dorę z dwóch lipoli osobno, to mimo że podłączyłem jeden regulator to drugi też się logował. A nie powinien. Ale wszystko działało. a tak na marginesie; odbiornik przeżył?


Gdyby się nie logował (tutaj melodyjka) to by nie działał.
Pod mój odbiornik można podpiąć i 18V ale wtedy serwa nie przeżyją :D
1A BEC wystarczy żeby zasilić i 5 równolegle działających, małych serw typu SG90R, pod warunkiem, że nie są w pełni obciążone. W Esiakach podczas lotu trzy serwa biorą pewnie w okolicach 500mA.
_________________
Tylu lądowań, co startów.
FrSky Taranis X9D

Kamikadze Wrocław -- ACES
Aircombat Zawiercie -- ESA
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Możesz załączać pliki na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group