Forum ACES Polska Strona Główna

Forum ACES Polska




FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Messerchmitt BF-110
Autor Wiadomość
Grzechu
ACE
taśmy już ciągam



Wiek: 45
Dołączył: 26 Wrz 2014
Posty: 247
Skąd: Krzelów
Wysłany: 2016-04-29, 09:41   

Hej! Usystematyzujmy. Mój plan na dwu-silnikowca zakładał wpakowanie dwóch zestawów od normalnej ESY. Czyli zasilam dwa pakiety 1250mAh + 2 silniki 200W tak aby nie było na niego bata. Niestety brak doświadczenia skutkował że model ważył ponad 700g. Ale przy testach podłączyłem dwa lipole tak jak zakładałem i zauważyłem, że przy wpięciu już pierwszego lipola melodyjkę odgrywają oba regle, które są podłączone niezależnie do różnych kanałów. Więc wniosek że jest coś nie tak bo regiel nie podpięty do lipola nie powinien nic grać dopóki nie podepnę drugiej baterii. Widocznie zasila się przez swój BEC z odbiornika. Myślę że pomysł ze wstawieniem diod zabezpieczających jest dobry, jak to sugerował Modelarz z Krakowa.
Koniec końców po zastosowaniu silników 170W okazało się że na 5 min starcza 1300mAh i tak latam :wink:
Co do regli to jednak z jednego odczepię zasilanie, bo po co kusić los.
Pozdro hej!
_________________
Pozdrawiam,
Grzechu Bielecki
NC2 ESA
KAMIKADZE WROCŁAW
 
 
jantar87
ACE
Robert



Wiek: 32
Dołączył: 02 Kwi 2010
Posty: 224
Skąd: Katowice
Wysłany: 2016-04-29, 21:46   

Cześć,

ja odesłałem regle do sklepu. Ciekawe co napiszą ale na oczy ich widzieć nie chce. Zamówiłem Turnigy 12A i czekam aż przylecą.
Mam nadzieję, że w moim modelu pakiet wystarczy na 5 minut "darcia" :D Jest co prawda lżejszy od Twojego, bo z pakietem waży równe 405g ale to i tak ciężej jak Łoś Skidana :)
_________________
Tylu lądowań, co startów.
FrSky Taranis X9D

Kamikadze Wrocław -- ACES
Aircombat Zawiercie -- ESA
 
 
Autsajder1983
ACE



Pomógł: 2 razy
Wiek: 37
Dołączył: 22 Lis 2012
Posty: 334
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2016-04-30, 06:28   

405g już z pakietem??
Jeśli tak top waga rewelacja:)
 
 
jantar87
ACE
Robert



Wiek: 32
Dołączył: 02 Kwi 2010
Posty: 224
Skąd: Katowice
Wysłany: 2016-04-30, 10:05   

Cześć, przepraszam, wprowadziłem Was w błąd. Waga 405g była przed malowaniem.
Po tym zabiegu doszło troszeczkę. Na zdjęciu wszystko jest, poza goldami w reglach.

Do lotu będzie jakieś 430g bo dojdą jeszcze jakieś małe rzepy trzymające regle.

Zastanawiam się jeszcze, czy statecznik poziomy nie będzie wpadał we flater, pomimo wzmocnienia, jest trochę "galarerowaty".

20160430_104726 (Kopiowanie).jpg
Plik ściągnięto 5 raz(y) 89,25 KB

_________________
Tylu lądowań, co startów.
FrSky Taranis X9D

Kamikadze Wrocław -- ACES
Aircombat Zawiercie -- ESA
 
 
jantar87
ACE
Robert



Wiek: 32
Dołączył: 02 Kwi 2010
Posty: 224
Skąd: Katowice
Wysłany: 2016-05-21, 23:10   

Cześć, zrobiłem mały upgrade wyglądu. Mam też już nowe regle, wszystko działa dobrze, tylko gdzie upchać te kable ? :lol:

20160521_115653 (Kopiowanie).jpg
Gdzie z tymi kablami ? :D
Plik ściągnięto 10 raz(y) 112,13 KB

20160505_181457 (Kopiowanie).jpg
Plik ściągnięto 10 raz(y) 105,86 KB

20160505_181412 (Kopiowanie).jpg
Plik ściągnięto 12 raz(y) 109,66 KB

20160505_074400 (Kopiowanie).jpg
Plik ściągnięto 8 raz(y) 81,49 KB

_________________
Tylu lądowań, co startów.
FrSky Taranis X9D

Kamikadze Wrocław -- ACES
Aircombat Zawiercie -- ESA
 
 
skidan
ACE



Pomógł: 1 raz
Wiek: 38
Dołączył: 10 Lut 2008
Posty: 1088
Skąd: Iwiny k/Bolesławca
Wysłany: 2016-05-23, 08:25   

Jak poskracasz kable od silników i regli to uda ci się to schować w gondolach. Nie są elementem nośnym więc można je dowolnie nacinać i osłabiać. Kabel do odbiornika jest cienki, więc schowasz go w lekkim nacięciu. Kable do aku mam na wierzchu.
_________________
NC1 WW1 oraz NC1 WW2
Ex-NC1 ESA

Eskadra Kamikadze Wrocław
stopień: podpułkownik
odznaczenia: Srebrna i Bązowa Gwiazda, FW, AC, BAS2011, BAS2012, BAS2013, BAS2014, BAS2016, BAS2017, AW, ACV, AI, BAC2017, ANC
 
 
Ecik
ACE


Pomógł: 3 razy
Wiek: 51
Dołączył: 12 Lut 2008
Posty: 894
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2016-05-25, 08:19   

Panowie przewody a nie kable. Nawet w hymnie Narodowym śpiewamy " za twoimi przewodem złączym się z narodem".
_________________
Pozdrawiam
Piotrek
 
 
jantar87
ACE
Robert



Wiek: 32
Dołączył: 02 Kwi 2010
Posty: 224
Skąd: Katowice
Wysłany: 2016-05-25, 15:25   

Ecik, kabel jest poprawą formą.
Z niemieckiego Kabel, z ang.Cable. A My zapożyczamy tylko nazwę :D
Kabel elekt. jest rodzajem przewodu elektrycznego izolowanego :)
_________________
Tylu lądowań, co startów.
FrSky Taranis X9D

Kamikadze Wrocław -- ACES
Aircombat Zawiercie -- ESA
 
 
Grzechu
ACE
taśmy już ciągam



Wiek: 45
Dołączył: 26 Wrz 2014
Posty: 247
Skąd: Krzelów
Wysłany: 2016-05-25, 16:40   

Hej! Ja jeszcze na temat podłączenia regli. Zasilasz z jednego BECa czy z dwóch? Za sprawą porady zakupiłem diody Schottky'ego, wpiąłem je w czerwone kablo - przewody zasilające odbiornik i teraz jest prawidłowo. Podłączam jeden regiel to drugi siedzi cicho i czeka na swoją kolej. W odwrotnej kolejności jest identycznie i mam zasilanie z dwóch, tak na wszelki wypadek. Skidan miał rację podłączenie równoległe, bez zabezpieczenia, działa, do czasu. W międzyczasie jeden mi padł :sad: na szczęście obyło się bez fajerwerków.
_________________
Pozdrawiam,
Grzechu Bielecki
NC2 ESA
KAMIKADZE WROCŁAW
 
 
Japim
Administrator
Site Admin


Pomógł: 2 razy
Wiek: 38
Dołączył: 28 Lut 2006
Posty: 646
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2016-05-25, 18:01   

jantar87 napisał/a:
Ecik, kabel jest poprawą formą.
Z niemieckiego Kabel, z ang.Cable. A My zapożyczamy tylko nazwę :D
Kabel elekt. jest rodzajem przewodu elektrycznego izolowanego :)


Nie do końca. Kable przystosowane są swoją budowa do ochrony zawartości przed warunkami zewnętrznymi. Przewody są przeważnie do użytku wewnętrznego. Ale np Przewody na powietrzne nie mają izolacji W ogóle bo jej nie potrzebują. Ale takie same zakopane w ziemi juz tak i nazywają się kablami.
_________________
Pozdrawiam
Przemek Jakubczak
[ Eskadra MAD DOGS ]
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Możesz załączać pliki na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group