Forum ACES Polska Strona Główna

Forum ACES Polska




FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 
Ze wzgl?du na atak botów automatyczna rejestracja na forum zostaje wy??czona. W celu utworzenia nowego konta prosz? o kontakt. pjak2 000 na o2 . pl

Poprzedni temat «» Następny temat
SEZON 2013
Autor Wiadomość
mm
ACE



Wiek: 67
Dołączył: 24 Maj 2008
Posty: 380
Skąd: Wroc?aw
Wysłany: 2013-01-16, 18:22   

Panowie teoretycy
Ja to mam za sob?.Sezon startów Aliny + mój Arsenal VB 10 na elektryku sprowadza si? do jednego s?owa które dla Niemców nie ma znaczenia .
To s?owo to KASA.
Trzy chi?czyki za nie pami?tam ile ( to by?a najwi?ksza pora?ka -spuch?y po dwóch lotach) +dwa kokamy za 360 z? + Dualsky za 200+ 4 siniki ( 3x90 z? +187) + rozwalone ci??kimi pakietami trzy modele to bilans lotów bez kila.
Ile kosztowa?by sezon jakby jeszcze co? ustrzeli? :twisted:
A w domu le?? trzy Osy FX i trzy Osy FS .
Tylko si? stukn?? w g?ow? .Po co mi to by?o.
Np.kolega slaviks obawia si? o podarte ubranie przez karabiny no to trzeba uzmys?owi? sobie ?e silnik elektryczne nie zatrzymuje si? kiedy tnie r?k? do ko?ci a spalina zatrzymuje.
17 szwów i dwa stracone loty u Mariusza co? o tym mówi.
Jednak je?li kogo? sta? na to i ma tak? ch?? to powiem jedno ?e NAPRAWD? DA SI? ZROBI? PE?NOWARTO?CIOWY MODEL WWI tylko po co :???:
Co do WWII to da si? wylata? 6 minut pr?dko?ci? porównywaln? do spaliny .
Siódma minuta to spaliniaki lataj? szybciej bo maj? ma?o paliwa a elektryk coraz wolniej .
Powadzenia w eksperymentach :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
P.S.
Poniewa? nie ma dzia?u gie?da -ch?tnie odsprzedam nowe Kokam 3600 35C oraz Dualsky 3700
_________________
Pozdrowienia Marian
 
 
ToChY
ACE



Pomógł: 1 raz
Wiek: 38
Dołączył: 20 Lut 2007
Posty: 527
Skąd: Radom
Wysłany: 2013-01-23, 21:26   

Spalinami nie latamy na boiskach... stadionach... tylko na polach, lotniskach polowych, prywatnych a i czasem wojskowych....
_________________
?ukasz Toczewski,
"V Kolumna OTB"

Administrator Forum ACES Polska
www.modelarz.one.pl
 
 
Ted850
Umiem już latać


Wiek: 47
Dołączył: 03 Sty 2011
Posty: 26
Skąd: Kraków
Wysłany: 2014-03-06, 02:31   

Tak à propos rozmowy o regulaminowych wymiarach modeli jaka mia?a miejsce na ostatnich zawodach
to mam pytanko czy wymiary podane na tej stronie mo?na bra? za wzór ?
 
 
karolwd
ACE
Se tak se latam



Pomógł: 1 raz
Wiek: 37
Dołączył: 18 Maj 2009
Posty: 747
Skąd: Wroc?aw
Wysłany: 2014-03-06, 07:47   

No niestety niekoniecznie. Najlepiej ?ci?gn?? rzuty samolotu z jakiej? monografii. W internecie pe?no jest skanów z ró?nych ksi??ek. Skalujesz to w jakim? programie w czystej skali 1/12 i masz jasn? wymiarówk?. Uwaga tylko na proporcje obrazka, prawie wszystkie grafiki trzeba skalowa? w dwóch wymiarach ?eby mie? pewno??, ?e jest OK. Dodatkowo plus jest taki, ?e masz ju? dokumentacj? do przedstawienia na zawodach któr? powinno si? posiada?.

Jest to co prawda zestawienie ca?kiem przydatne ale i tak trzeba "dopasowa?" do niego dokumentacj? w postaci rzutów.
 
 
 
mirolek
ACE
latam bo lubi?



Wiek: 53
Dołączył: 14 Cze 2010
Posty: 497
Skąd: Kraków
Wysłany: 2014-03-07, 15:12   

Karol czy mo?esz autorytarnie wypowiedzie? si? w sprawie oprofilowania podwozia w modelu I?-2?

Sprawdza?em rzuty po przeskalowaniu w ACad i to du?o zale?y od ?ród?a ich pochodzenia lub ich dok?adno?ci bo ten element ma na ró?nych rysunkach 32-35 cm wysoko?ci licz?c od p?ata w dó? co daje mniej ni? 3 cm po przeskalowaniu 1:12
Znalaz?em te? rzut (ze starego modelarza) na którym gondola podwozia ma ponad 41cm co daje oczywi?cie wi?cej ni? 3cm po przeskalowaniu i w takiej sytuacji nale?a?oby j? wykona? w modelu.

Plany i?-ów do wersji combat pobrane ze strony profili lub te? znalezione w internecie tych oprofilowa? nigdy nie maj?.

Nie chcia?bym powtórki pyskówki na ten temat na kolejnych zawodach. To, ?e nasze i?y z Krakowa nie maj? gondoli podwozia to nie znak z?ej woli czy modelarskiego lenistwa ale kwestia braku jednoznacznego stanowiska w tym zakresie.

ms
_________________
www.aircombat-krakow.cba.pl
modele inne: www.modelemirek.cba.pl
kana? filmowy: https://www.youtube.com/c...w_as=subscriber
 
 
pacek
ACE
chyba ju? weteran ?



Pomógł: 3 razy
Wiek: 55
Dołączył: 17 Cze 2008
Posty: 1470
Skąd: góra kalwaria
Wysłany: 2014-03-07, 15:50   

mirolek napisał/a:
co daje mniej ni? 3 cm po przeskalowaniu 1:12


w regulaminie jest zapis: "Wszystkie inne wymiary nie mog? odbiega? wi?cej ni? 2cm od
skali." do regulaminu jest te? dodatek o zasadach wymiarowania modeli.

inn? sprw? jest, ?e osobi?cie nie widzia?em I?a z owiewkami na naszych zawodach, z tego co pami?tam to "pyskuj?cy" te? kiedy? chyba lata? i?em bez owiewek.

Ostateczna interpretacja nale?y do Naszego NC
_________________
GM - OTB Pacek

-------------------------------------

Pozdrawiam


Arek
[tak sobie latam]
 
 
longer
ACE


Dołączył: 16 Lut 2009
Posty: 309
Skąd: Starachowice
Wysłany: 2014-03-07, 18:44   

Nie "pyskujacy" latal bez owiewki na MP ale to histora ,a na dzien dzisiejszy mamy regulamnin ktory nalezalo by przestrzegac :mrgreen:
_________________
nigdy sie nie k?uce
 
 
mm
ACE



Wiek: 67
Dołączył: 24 Maj 2008
Posty: 380
Skąd: Wroc?aw
Wysłany: 2014-03-07, 19:19   

Ciekawym pytaniem jest takie :czy element którego wymiar poprzeczny jest mniejszy od 2 cm (natomiast wzd?u?ny wi?kszy )mo?e by? pomini?ty, czy te? nale?y go zaznaczy?.
Tak jest z ch?odnic? w L-299 wersja faszystowska.
Wydaje mi si? ?e stosuj?c obecny regulamin nale?a?oby j? zaznaczy? np naklejaj?c grubsz? foli? kszta?tu owej ch?odnicy.
To samo z podwoziem I?a. :grin:
Co ty Karol na to.
Co do poprawno?ci wymiarów pragn? zwróci? uwag? kolegów, ?e podstaw? do protestu jest przedstawienie rysunku w skali 1:72, wi?c konia z rz?dem temu, kto si? w takiej skali doliczy ró?nic wielko?ci podwozia I?a.
Nie róbmy makiet wystarczy WWI
_________________
Pozdrowienia Marian
 
 
jantar87
ACE
Robert



Wiek: 33
Dołączył: 02 Kwi 2010
Posty: 227
Skąd: Katowice
Wysłany: 2014-03-07, 19:43   

Ja mam gondole podwozia w swoich I?-ach :cool:
_________________
Tylu l?dowa?, co startów.
FrSky Taranis X9D

Kamikadze Wroc?aw -- ACES
Aircombat Zawiercie -- ESA
 
 
longer
ACE


Dołączył: 16 Lut 2009
Posty: 309
Skąd: Starachowice
Wysłany: 2014-03-07, 21:07   

Marian to samno mialem z moim firebrandem bo w przekroju chlodnice nie maja 2 cm reszta przekracza ale lobby (czytaj Wowa i ska) gremialnie stwierdzili ze ma miec chlodnice tak wiec.............. :evil:
_________________
nigdy sie nie k?uce
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Możesz załączać pliki na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group