Forum ACES Polska Strona Główna

Forum ACES Polska




FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 
Ze wzgl?du na atak botów automatyczna rejestracja na forum zostaje wy??czona. W celu utworzenia nowego konta prosz? o kontakt. pjak2 000 na o2 . pl

Poprzedni temat «» Następny temat
SEZON 2013
Autor Wiadomość
karolwd
ACE
Se tak se latam



Pomógł: 1 raz
Wiek: 37
Dołączył: 18 Maj 2009
Posty: 747
Skąd: Wroc?aw
Wysłany: 2014-03-07, 21:51   

Powiem tak:

1. Punktem wyj?ciowym s? rzuty modelu przeskalowane do 1/12. Rzuty powinny mie? jakie? sensowne ?ród?o np monografia czy inne w miar? zaufane.

2. Je?eli KTÓRYKOLWIEK z wymiarów przekracza 20 mm w skali 1/12 to musi mie? to odwzorowanie na modelu.
Cytat:
pkt. 3.1 ...D?ugo?? kad?uba jest mierzona mi?dzy kraw?dzi? natarcia a kraw?dzi? sp?ywu kad?uba lub mi?dzy tyln? powierzchni? ?mig?a (?migie?) je?li takie by?y. Wszystkie pozosta?e wymiary nie mog? odbiega? od skali wi?cej ni? 2 cm. ...


Przyk?ad gondol w ILe. W rzucie z boku ich wymiar przekracza 20mm wi?c to ju? klasyfikuje je do togo, ?e musz? by?. Mo?na je oczywi?cie odchudzi? o 20mm z ka?dej strony ale jak si? spojrzy na model w rzucie bocznym to musz? by? widoczne.

Przyk?ad ch?odnic w Blackburn Firebrand. W rzucie od góry ich wymiar przekracza 20 mm tolerancji. Czyli musz? by? w modelu równie?.

JU-87 Stuka i sta?e podwozie. Rzut boczny, podwozie przekracza 20 mm, czyli musi równie? by? w modelu. Mo?e to by? p?aska p?ytka ale by? musi.

Spitfire i ch?odnice na skrzydle. W rzucie przednim i bocznym na wysoko?? nie przekraczaj? 20 mm wi?c te wymiary mo?na zredukowa? i dla pe?nej zgodno?ci zaznaczy? ich obecno?? na modelu.

Ogólnie chodzi o to, ?eby model w ka?dym rzucie by? zgodny z odpowiednim rzutem samolotu z odchy?k? +/- 5% na rozpi?to?ci i d?ugo?ci liczonej od tylnej powierzchni ?mig?a, oraz pozosta?ych wymiarach +/- 20mm.

Postaram si? dla wi?kszej jasno?ci zrobi? kilka konkretnych przyk?adów na rysunkach oraz przet?umacz? dokument o sposobie wymiarowania modeli. Dajcie Mi na to kilka dni.
 
 
 
mm
ACE



Wiek: 67
Dołączył: 24 Maj 2008
Posty: 380
Skąd: Wroc?aw
Wysłany: 2014-03-08, 00:35   

karolwd napisał/a:
Rzuty powinny mie? jakie? sensowne ?ród?o np monografia czy inne w miar? zaufane.


Hyyyy!!! Tylko co zrobi? jak wszystkie dost?pne rysunki(niestety powsta?y po wojnie) pokazuj? ch?odnic? a na zdj?ciu z epoki samolot ch?odnicy nie ma(tak jak w wersji torpedowej). Komu wierzy?.
Poza tym wszyscy bez wyj?tku pisz? ?e wersja my?liwska zosta?a zbudowana przez Niemców a na zdj?ciu ma znaki francuskie.
I znów -komu wierzy? :mrgreen:
Co German Hering kaza? pomalowa? samolot w barwach Francji któr? jego szef wymaza? chwil? temu z mapy Europy?
_________________
Pozdrowienia Marian
 
 
longer
ACE


Dołączył: 16 Lut 2009
Posty: 309
Skąd: Starachowice
Wysłany: 2014-03-08, 06:55   

Carol ale taki rysunek jak prawidlowo wymiarowac model juz gdzies jest . Chyba Rainer go pokazywaL.........(oczywiscie schemat bo zaraz beda docinki).

http://www.airwar.ru/imag...9/late299-1.gif

Marian tu sa rysunki wersji "Okupanckiej" i "Zabojadzkiej" i niewiem w czym masz problem bo wszystkie maja chlodnice tylko w innych miejscach.
_________________
nigdy sie nie k?uce
 
 
mm
ACE



Wiek: 67
Dołączył: 24 Maj 2008
Posty: 380
Skąd: Wroc?aw
Wysłany: 2014-03-08, 09:38   

longer napisał/a:
Marian tu sa rysunk

Czytaj ze zrozumieniem .W?a?nie pisz? ?e RYSUKI pokazuj? ch?odnice a na zdj?ciu "niet"
To samo ze znakami


Wersja my?liwska( bez pojemika na torped?) a znaki francuskie :mrgreen:
A to co bierzesz za ch?odnic? w wersji francuskiej jest pojemnikiem na torped? a ch?odnica by?a za silnikiem.
_________________
Pozdrowienia Marian
 
 
jantar87
ACE
Robert



Wiek: 33
Dołączył: 02 Kwi 2010
Posty: 227
Skąd: Katowice
Wysłany: 2014-03-08, 12:29   

longer napisał/a:
http://www.airwar.ru/imag...9/late299-1.gif


Na jednym rzucie bocznym i od przodu ma ?mig?a przeciwbierzne, model musi mie? tak samo? W sumie s? w jednym miejscu (na jednej osi) a nie w ró?nych miejscach jak w regulaminie, wi?c chyba mo?e by? jedno ?
_________________
Tylu l?dowa?, co startów.
FrSky Taranis X9D

Kamikadze Wroc?aw -- ACES
Aircombat Zawiercie -- ESA
 
 
mm
ACE



Wiek: 67
Dołączył: 24 Maj 2008
Posty: 380
Skąd: Wroc?aw
Wysłany: 2014-03-08, 19:48   

Mo?e by? jedno.
_________________
Pozdrowienia Marian
 
 
karolwd
ACE
Se tak se latam



Pomógł: 1 raz
Wiek: 37
Dołączył: 18 Maj 2009
Posty: 747
Skąd: Wroc?aw
Wysłany: 2014-03-08, 20:08   

Marian, je?eli masz jasn? dokumentacje, ?e dany samolot nie posiada? np ch?odnicy to moim zdaniem nie musi on jej mie?. Tak? dokumentacj? mo?e by? zdj?cie które jest du?o bardziej "realne" ni? rzuty. W po??czeniu z rzeczonymi rzutami moim zdaniem dope?nia dokumentacje.
By?o wiele ró?nych wersji samolotów o niektórych modyfikacjach nawet nam si? nie ?ni?o ;) .

Co do ?migie? to ilo?? ?migie? w samolocie musi zgadza? si? z ilo?ci? ?migie? i silników w modelu. Wyj?tkiem jest np ?mig?o przeciwbie?ne które mo?na zast?pi? jednym, tak jak np w KI 64. W regulaminie jest napisane:

Cytat:
Je?li orygina? mia? wi?cej ni? jedno ?mig?o w ró?nych miejscach model musi mie? tak?
sam? liczb? ?migie? i silników.


Prosz? Pa?stwa nie popadajmy w paranoje, model wykonuje si? na podstawie dokumentacji któr? si? posiada a te niejednokrotnie ró?ni? si? diametralnie mi?dzy sob?. [/code]
 
 
 
longer
ACE


Dołączył: 16 Lut 2009
Posty: 309
Skąd: Starachowice
Wysłany: 2014-03-08, 20:19   

No dabra.... Marian a jezeli to zdiecie bylo zrobione w trakcie jakichkolwiek prac i dany element zostal zdemontowany hyyy?
_________________
nigdy sie nie k?uce
 
 
karolwd
ACE
Se tak se latam



Pomógł: 1 raz
Wiek: 37
Dołączył: 18 Maj 2009
Posty: 747
Skąd: Wroc?aw
Wysłany: 2014-03-09, 01:13   

longer, wtedy chwa?a temu który takie zdj?cie zrobi? bo tym trafem mo?esz wprowadzi? modyfikacje w modelu. Tu bym poszed? na ugod? :)

Podobna sytuacja jest przy Fokkerze D.VII w którym do oblotów po naprawach ?ci?gane by?o skrzyde?ko podwoziowe. S? takie zdj?cia.
 
 
 
longer
ACE


Dołączył: 16 Lut 2009
Posty: 309
Skąd: Starachowice
Wysłany: 2014-03-09, 09:09   

Karol przy dzisiejszej technice obrobisz zdiecie jak chcesz i nikomu sie nie bedzie chcialo sprawdzac czy to oryginal czy nie moim zdaniem odnosnikiem powinny byc rysunki i dokumentacje o ile takie sa dostepne w "normalny" sposób
_________________
nigdy sie nie k?uce
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Możesz załączać pliki na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group