Przypominamy, że uprawnieni do głosowania są piloci, którzy w zeszłym sezonie (2021) startowali co najmniej dwukrotnie w zawodach ESA.
(uprawnione są również osoby, które co najmniej dwukrotnie byli sędziami głównymi na zawodach ESA w zeszłym sezonie).
Poniżej przedstawiam punkty podlegające głosowaniu. Odpowiedzi wyślijcie do 13.03.2022roku do godz. 23:59 na adres mailowy: modelarz[aat]vp.pl. Tytuł wiadomości: "Głosowanie ESA 2022"
1. Rozpiętość drugiego płata min 60cm.
tak - żaden z płatów nośnych nie może mieć rozpiętości mniejszej niż 60cm (wymiar wynikający z przeskalowania konstrukcji rzeczywistej)
nie - regulamin pozostawiamy bez zmian
2. Samoloty wielosilnikowe WWI waga max 900g
tak - zwiększamy wagę modelu z 800g do max 900g.
nie - pozostawiamy bez zmian
3. Wprowadzamy nowy typ samolotów jednopłatowych w kategorii WWI.
Wszystkie konstrukcje jednopłatowe oraz te, których drugi płat nie ma rozpiętości 60cm.
Max pojemność akumulatora dla tych modeli wynosi 8 Wh.
tak - dopuszczamy do gry modele jednopłatowe z użyciem akumulatora nie większego niż 8Wh (około 700mAh 3s)
nie - pozostawiamy bez zmian
4. Zwiększamy liczbę punktów w kategorii WWI za lądowanie po sygnale w polu lądowania z 20pkt. do 50pkt.
tak - lądowanie w polu lądowań po sygnale końca walki będzie premiowane 50 punktami.
nie - pozostawiamy bez zmian.
Oczywiście, każdemu głosującemu przysługuje wstrzymanie się od głosu
Głosowanie w sprawie zmiany w Pucharze Polski
Jeżeli chodzi o Puchar Polski, był to mój pomysł, aby trochę uatrakcyjnić i wyróżnić tę nagrodę.
Jakie przyświecały mi idee, opisałem na forum ( niestety, forum w międzyczasie też zniknęło). Generalnie chodziło o to, aby pamięć o zwycięstwie przetrwała dłużej niż jedna impreza. Na pucharze mają być uwiecznieni zwycięzcy na wiele lat.
Z różnych przyczyn (głównie finansowych) nie udało nam się znaleźć odpowiednio godnego trofeum. Prace trwały do teraz.
Pandemia skutecznie ograniczyła ilość rozgrywanych zawodów w sezonie, co skutkowało ograniczonymi środkami na ten cel.
Jeżeli jest wola narodu, aby wrócić do poprzedniego stanu, jesteśmy tu dla Was i ,oczywiście, ją spełnimy.
5. Głosowanie w sprawie zmiany w Pucharze Polski
tak - wracamy do poprzedniego zwyczaju, czyli nagrodę otrzymuje na własność zwycięzca edycji.
nie - przechodni puchar pozostawiamy bez zmian, czyli dajemy jeszcze szansę ( nie za długo) prowodyrowi, czyli mnie
Grzechu Wasz NC2