Drukowany F6F Hellcat
Re: Drukowany F6F Hellcat
Przyjechal do mnie sklejony Hellcat w skali 1/72. Będzie latwiej skupić sie na detalach
No i mam małą zagwozdkę z Hellcatem.
Mam chowane obrotowe podwozie i bardzo korci mnie aby takie dołożyć.
Niestety do typowego skrzydła NACA2412 mechanizm koła się nie zmieści i muszę pogrubić profil do 15%.
Czyli opcja 1. Hellcat do kombatu z profilem 12%
2. Skalowy Hellcat do zabawy z profilem 15%: chowane podwozie, ster kierunku...
Oczywiście 2 różne profile to 2 różne wycięcia w kadłubie. Podejrzewam, że opracowanie 2 modeli na raz zajmie tylko +50% czasu, ale może warto? Żeby później nie trzeba było rozgrzebywać projektu po latach jak ktoś będzie chciał dodać podwozie?
Mam chowane obrotowe podwozie i bardzo korci mnie aby takie dołożyć.
Niestety do typowego skrzydła NACA2412 mechanizm koła się nie zmieści i muszę pogrubić profil do 15%.
Czyli opcja 1. Hellcat do kombatu z profilem 12%
2. Skalowy Hellcat do zabawy z profilem 15%: chowane podwozie, ster kierunku...
Oczywiście 2 różne profile to 2 różne wycięcia w kadłubie. Podejrzewam, że opracowanie 2 modeli na raz zajmie tylko +50% czasu, ale może warto? Żeby później nie trzeba było rozgrzebywać projektu po latach jak ktoś będzie chciał dodać podwozie?
Mogą być dwie wersje, do walk powietrznych jedna, makieta druga.
Zrób tylko 15%, lepiej będzie się trzymać powietrza co za tym idzie będzie bardziej manewrowy. W moim Battlu mam centropłat grubości właśnie 15% i nie jest wolniejszy tylko zwrotniejszy. Możesz zrobić ogon w dwóch wersjach ze sterem ruchomym i i nie ruchomym.
Hellcat nie ma zbyt szerokiego skrzydła, wyższy profil mu raczej pomoże niż przeszkodziZrób tylko 15%, lepiej będzie się trzymać powietrza
ms
Dzięki chłopaki za rady.
Będzie 15%.
To klapy też dodawać ?
Będzie 15%.
To klapy też dodawać ?
Klapy będą się ładnie urywać
Klap nie bedzie
Kadłub prawie pocięty. Pracuję nad zamkiem do kabiny i domkiem dla silnika.
W skrzydłach trzeba opracować wnęki podwozia aby były drukowalne.
Prototyp drukowany będzie z PCTG (265C temp dyszy) który to podobno jest lepszy od PETG i wytrzymuje temperatury blisko 90stC, a to oznacza, że model bezkarnie można położyć w słońcu nie ma martwić się o odkształcenia.
Kadłub prawie pocięty. Pracuję nad zamkiem do kabiny i domkiem dla silnika.
W skrzydłach trzeba opracować wnęki podwozia aby były drukowalne.
Prototyp drukowany będzie z PCTG (265C temp dyszy) który to podobno jest lepszy od PETG i wytrzymuje temperatury blisko 90stC, a to oznacza, że model bezkarnie można położyć w słońcu nie ma martwić się o odkształcenia.
No ładne cacko.